Eik voor houtbewerking

Eik is een van de meest populaire houtsoorten voor het maken van meubels en wordt gebruikt bij het maken van zowat elk meubelstuk dat er is – van bedden tot boekenplanken en weer terug. Eiken panelen bestaan in een breed kleurenpalet, de korrel en de textuur passen gemakkelijk bij een breed scala aan decoratie-esthetiek en zijn te vinden in verschillende stijlen. Net als andere hoogwaardige houtsoorten, kan een goed gemaakt eiken stuk, mits goed verzorgd, een leven lang meegaan. Om het meeste uit de aankoop van eiken panelen te halen, zijn er een paar dingen die je vooraf moet weten.

Waarom eiken panelen kopen?

De ongelooflijke populariteit van eik komt voort uit het feit dat het overvloedig is en daardoor redelijk betaalbaar blijft. Het hout is duurzaam, met een mooie nerf. Eiken panelen zijn aanzienlijk steviger dan ander hardhout, zoals mahonie . Als je een actief gezin hebt en meubels veel slijtage krijgen in je huis, zijn eiken meubelen deels een goede keuze omdat ze niet snel beschadigen. Eiken panelen hebben van nature een grove textuur, maar bij gebruik in meubelstukken moet het oppervlak glad aanvoelen. Eiken meubelen die zijn gecoat met urethaan of beits, moeten een uniform uiterlijk hebben. De nerf moet zichtbaar zijn door de afwerking en een warme uitstraling hebben.

Eikensoorten en fineerplaten

Er zijn slechts twee basissoorten eik die bij houtbewerking worden gebruikt: rood en wit. De nerf is vergelijkbaar in zowel de rode als de witte houtsoorten, maar witte eik heeft langere stralen. Witte eik is ook de meest duurzame van de twee en biedt een lichtere kleur dan mogelijk is met rood. Witte eik is ook de duurste van de twee soorten. Eik wordt veel gebruikt voor vloeren, schrijnwerk, terrasplanken en fineer. Fineer is een dun laagje eikenhout dat verlijmd wordt op een MDF paneel. Hierdoor heeft het paneel het uiterlijk van eik, maar wel merkbaar goedkoper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *